Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Ecetsav koncentrációja

Főoldal » Középiskola » Kémia
437
Egy 1,057 g/cm³ sűrűségű vizes oldatban az ecetsav móltörtje 0,2. Mekkora az ecetsav koncentrációja? M(CH₃COOH)=58 M(H₂O)=18
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
Az ecetsav moláris tömege 60 `g/(mol)`, nem pedig 58, ezzel számolok.

1 mol oldatban van 0,2 mol ecetsac, ami `0.2*60` = 12 g

és 0,8 mol víz, ami `0.8*18` = 14,4 g

Az oldat tömege tehát 12+14,4 = 26,4 g

V = `m/rho` = `26.4/1.057` = 24,98 `cm^3`

24,98 `cm^3` oldatban van 0,2 mol ecetsav

1000 `cm^3` oldatban van `1000/24.98*0.2` = 8,01 mol ecetsav

Az ecetsav koncentrációja 8.01 `(mol)/(dm^3)`.
0