Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Foszforsav oldat hígítása

Főoldal » Középiskola » Kémia
940
Mekkora térfogatú 17 m/m%-os, 1,100 g/cm³ sűrűségű foszforsav oldatot kell hígítanunk, hogy 2500 cm³, 0,05 mol/dm³ koncentrációjú oldatot kapjunk? M(H₃PO₄)=98
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
A keletkezett oldat

1000 `cm^3`-ében van 0,05 mol foszforsav, ami `0.05*98` = 4,9 g

2500 `cm^3` oldatban van `2500/1000*4.9` = 12,25 g foszforsav

A kiindulási oldatunk

100 g-jában van 17 g foszforsav

Hány g oldatban van 12,25 g foszforsav?

m = `12.25/17*100` = 72,06 g

V = `m/rho` = `72.06/1.1` = 65,5 `cm^3` foszforsav-oldatból indultunk ki.
1