Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Oldatkészítés

Főoldal » Középiskola » Kémia
419
Mekkora térfogatú 50,1 m/m%-os, 1,400 g/cm³ sűrűségű kénsav szükséges 1500 cm³ térfogatú, 0,5 mol/dm³ koncentrációjú kénsav oldat készítéséhez? M(H₂SO₄)=98
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1

A készítendő oldat

1000 `cm^3`-ében van 0,5 mol `H_2SO_4`, ami `0.5*98` = 49 g

1500 `cm^3` oldatban van `1500/1000*49` = 73,5 g kénsav

A kiindulási oldatunk

100 g-jában van 50,1 g kénsav

Hány g oldatban van 73,5 g kénsav:

m = `73.5/50.1*100` = 146,7 g

V = `m/rho` = `146.7/1.4` = 104,8 `cm^3` kénsavoldatból indultunk ki.
1