Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Oldatkészítés

Főoldal » Középiskola » Kémia
361
Mekkora térfogatú 36,3 m/m%-os, 1,185 g/cm³ sűrűségű sósav szükséges 5 dm³ térfogatú, 1 mol/dm³ koncentrációjú oldat készítéséhez? M(HCl)= 36,5
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
A készítendő oldat

1 `dm^3`-ében van 1 mol HCl, ami 36,5 g

5 `dm^3` oldatban van `5*36.5` = 182,5 g HCl

A kiindulási oldat

100 g-jában van 36,3 g HCl

Hány g oldatban van 182,5 g HCl?

m = `182.5/36.3*100` = 502,75 g

V = `m/rho` = `502.75/1.185` = 424,3 `cm^3` tömény HCl-oldatból indultunk ki.
0