Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kristályvizes oldat

Főoldal » Középiskola » Kémia
461
200 g 8m/m%-os nátrium-tioszulfát oldatot kell készíteni. Mekkora tömegű kristályvizes Na₂S₂O₃·5H₂O-ot és vizet kell bemérnünk? M(Na₂S₂O₃·5H₂O)= 248 M(H₂O)=18
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
Az oldat 8 tömeg%-os. Tehát az oldat

100 g-jában van 8 g `Na_2S_2O_3`

200 g oldatban van `200/100*8` = 16 g `Na_2S_2O_3`

`M_(Na_2S_2O_3)` = `M_(Na_2S_2O_3*5H_2O)-5*M_(H_2O)` = `248-5*18` = 158 `g/(mol)`

248 g kristályos `Na_2S_2O_3`-ban van 158 g `Na_2S_2O_3`

Mennyiben van 16 g `Na_2S_2O_3`?

x = `16/158*248` = 25,11 g kristályos nátrium-tioszulfátot kell bemérni. A hozzáadott víz mennyisége pedig 200-25,11 = 174,89 g.
1