Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Sebesség

Főoldal » Középiskola » Fizika
463
Két település között az autóbusz átlagsebessége az egyik irányban 70km/h,a másik irányban 80 km/h. Mekkora a jármű átlagsebessége?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
1
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
`v_1` = 70 `(km)/h`

`v_1` = 80 `(km)/h`

Mindegyik esetben legyen x km az út.

`s_1` = `s_2` = x

`v_("átlag")` = `s_ö/t_ö` = `(s_1+s_2)/(t_1+t_2)` = `(s_1+s_2)/(s_1/v_1+s_2/v_2)` = `(2x)/(x/70+x/80)` = `(2x)/((70x+80x)/70*80)` = `(2*cancel(x))/((150*cancel(x))/5600)` = `(2*5600)/150` = `74.dot(6)` `(km)/h`

De ha hallottál már harmonikus középről, na ez az:

`H(x,y)` = `2/(1/x+1/y)` = `(2xy)/(x+y)`
0