Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Egy vízszintes helyzetű, 3 m hosszú deszka középen legfeljebb `60kg` tömegű testet tud tartani anélkül, hogy leszakadna

Főoldal » Középiskola » Fizika
925
Egy vízszintes helyzetű, 3 m hosszú deszka középen legfeljebb `60kg` tömegű testet tud tartani anélkül, hogy leszakadna. Milyen magas lejtőt kell készíteni belőle, hogy a középre helyezett `75kg`-os testet is elbírja?

Amiből kiindultam:
a deszka összesen `600N` erőt képes eltűrni.
Ha lejtőt csinálunk belőle, akkor
`F_n = g*m*sin alfa`-ra változik
így felírhatjuk, az alábbi összefüggést:
`600N = 750N*sin alfa`
melyből
`alfa = 53.13`
Ám így a magasság 4, ha rosszul számoltam a trigonometrikus értékekkel (sin helyett cos), akkor 2,25 nem pedig a megoldásban szereplő 1,8.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
`cos alpha` = `600/750`

`alpha` = 36,87°

`sin alpha` = `x/3`

x = `3*sin 36.87` = 1,8 m
0