Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémia feladat 33

Főoldal » Középiskola » Kémia
959
Egy oldatba, amely 8.32 g oldott kadmium-szulfátot tartalmaz, cinklemezt mártunk. Az összes kadmium kiválása után a lemez tömege 2,35%-kal nagyobb. Mekkora volt eredetileg a cinklemez tömege?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
`Cd^(2+)` + 2 `e^-` `rightarrow` Cd

Zn `rightarrow` `Zn^(2+)` + 2 `e^-`

`M_(CdSO_4)` = 208,47 `g/(mol)`

`A_(Cd)` = 112,4 `g/(mol)`

`A_(Zn)` = 65,4`g/(mol)`

8.32 g kadmium-szulfát az `8.32/208.47` = 0,04 mol

0,04 mol kadmium válik ki, 0,04 mol cink megy oldatba.

`0.04*112.4` = 4,496 g-mal nőtt a lemez tömege

`0.04*65.4` = 2,616 g-mal csökkent a lemez tömege.

Összesen a lemez tömege nőtt 4,496-2,616 = 1,88 g-mal.

2,35 % megfelel 1,88 g-nak

100 % megfelel `100/2.35*1.88` = 80 g-nak.

A cinklemez eredeti tömege 80 g.
0