Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémia feladat 32

Főoldal » Középiskola » Kémia
655
4.888 dm3 standardállapotú, klórgázt is tartalmazó gázelegyet kálium-jodidot tartalmazó oldatba vezetünk, és ekkor 1.27 g jód válik ki. Hány térfogat% klór volt a gázelegyben?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
`M_(I_2)` = 254 `g/(mol)`

2 `KI` + `Cl_2` `rightarrow` 2 KCl + `I_2`

1,27 g jód az `1.27/254` = 0,005 mol jód

Ez ugyanennyi mol klórt választ le. Ez standardállapotban `0.005*24.5` = 0,1225 `dm^3`

4,888 `dm^3` gázelegyben van 0,1225 `dm^3` klórgáz

100 `dm^3` gázelegyben van `100/4.888*0.1225` = 2,506 `dm^3` klórgáz.

A gázelegyben 2,506 térfogat% klór volt.
0