Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémia feladat 31

Főoldal » Középiskola » Kémia
421
2 dm3 6 tömeg%-os, 1.05 g/cm3 sűrűségű kálium-hidroxid oldaton egyenáramot vezetünk át. Az oldat tömeg%-os összetétele 2%-kal változott. Nőtt vagy csökkent? Miből áll a visszamaradó oldat? Mekkora anyagmennyiségű gáz képződött a katódon és az anódon együtt?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
Mivel lúgoldat elektrolízisekor vízbontás történik, ezért az oldat töményedik, vagyis nőtt a koncentrációja.

K: 2 `H_2O` + 2 `e^-` `rightarrow` `H_2` + 2 `OH^-`

A: 2 `OH^-` `rightarrow` `H_2O` + `1/2` `O_2` + 2 `e^-`

Az oldat tömege:

m= `rho*V` = `2000*1.05` = 2100 g

2100 g oldatban van `2100*6/100` = 126 g KOH

Az új oldat tehát 6+2 = 8 tömeg%-os lett

x g vízet bontottunk el.

2100-x g oldatban van 126 g KOH, ugyanakkor

100 g oldatban van 8 g KOH

`(2100-x)/100=126/8`

x = 525 g víz bomlott el, ami `525/18` = `29.1dot(6)` mol

`H_2O` `rightarrow` `H_2` + `1/2` `O_2`

Keletkezik tehát `29.1dot(6)` mol hidrogéngáz és feleannyi, azaz `(29.1dot(6))/2` = 14,58 mol oxigéngáz.

Együtt tehát 29,17+14,58 = 43,75 mol gáz keletkezett.

A visszamaradó oldat lesz 2100-525 = 1575 g.

126 g KOH maradt benne és 1575-126 = 1449 g víz.
0