Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémia feladat 30

Főoldal » Középiskola » Kémia
389
NiSO4 * 7 H2O összetételű sóból 500g oldatot készítünk. Az oldat 100 g-ját elektrolizálva a teljes nikkeltartalom leválasztásához 0,536 A erősségű áram esetén 4 óra kell. Hány g kristályvizes nikkel-szulfátból készítettük az oldatot?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
`M_(NiSO_4*7H_2O)` = 280,75 `g/(mol)`

K: `Ni^(2+)` + 2 `e^-` `rightarrow` Ni

Q = `I*t` = `0.536*4*3600` = 7718,4 C

`7718.4/96500` = 0,08 mol elektron; ez feleannyi, vagyis 0,04 mol nikkelt választ le.

100 g oldatban van 0,04 mol nikkel-szulfát

500 g oldatban van `5*0.04` = 0,2 mol nikkel-szulfát; ami `0.2*280.75` = 56,15 g kristályvizes nikkel-szulfátból indultunk ki.
0