Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémia feladat 29

Főoldal » Középiskola » Kémia
504
2,65 g cink- és kadmium szulfátot tartalmazó oldatba 90 percen át 0,536 A erősségű egyenáramot vezetünk. Eközben az összes fémion semlegesítődik a katódon. Mennyi volt a kiindulási sókeverék tömeg%-os összetétele?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
`M_(ZnSO_4)` = 161,47 `g/(mol)`

`M_(CdSO_4)` = 208,47 `g/(mol)`

`Q = I*t` = `0.536*90*60` = 2894,4 C

`2894.4/96500` = 0,03 mol ez `0.03/2` = 0,015 mol fém válik le.

K: `Zn^(2+)` + 2 `e^-` `rightarrow` Zn

és

`Cd^(2+)` + 2 `e^-` `rightarrow` Cd

x g `ZnSO_4` az `x/161.47` mol `ZnSO_4`

2,65-x g `CdSO_4` pedig `(2.65-x)/208.47` mol `CdSO_4`

`x/161.47+(2.65-x)/208.47=0.015`

x = 1,64

2,65 g keverékben van 1,64 g `ZnSO_4`

100 g keverékben van `100/2.65*1.64` = 61,88 g `ZnSO_4`

A kiindulási sókeverék 61,88 tömeg% `ZnSO_4`-ot és 100-61,88= 38,12 tömeg% `CdSO_4`-ot tartalmaz.
0