Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémia feladat 28

Főoldal » Középiskola » Kémia
340
200 g vízben feloldunk 20g sókeveréket, amely kadmium-szulfátot is tartalmaz. Hány tömeg% kadmium-szulfátot tartalmazott a keverék, ha a kadmiumionok elektrolízissel történő leválasztásához 1,072 A árammal 4 órán át kell elektrolizálni az oldatot? Az elektrolizáló feszültséget úgy választottuk meg, hogy a többi kation nem lépett elektródreakcióba (Ez mit jelent???)
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
`M_(CdSO_4)` = 208,47 `g/(mol)`

Ez azt jelenti, hogy a sókeverék tartalmazhat más fémiont, ami nagyobb potenciálnál is leválik, de nem fog, csak a kadmium leválni.

K: `Cd^(2+)` + 2 `e^-` `rightarrow` Cd

Q = `I*t` = `1.072*4*3600` = 15436,8 C

Ez `15436.8/96500` = 0,16 mol elektronátmenet. Ez leválaszt feleannyi, vagyis 0,08 mol kadmiumot, tehát a sókeverékben 0,08 mol `CdSO_4` volt, ami `0.08*208.47` = 16,68 g

20 g keverékben van 16,68 g `CdSO_4`

100 g keverékben van `5*16.68` = 83,4 g `CdSO_4`

A keverék 83,4 tömeg% `CdSO_4`-ot tartalmaz.
0