Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémia feladat 27

Főoldal » Középiskola » Kémia
469
400 cm3 10 tömeg%-os, 1,1g/cm3 sűrűségű nátrium-hidroxid oldatot elektrolizálunk grafit elektródok között. Hány tömeg%-os az oldat az elektrolízis után, ha az anódon 61,25 dm3 standardállapotú gáz képződött?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
K: 2 `H_2O` + 2 `e^-` `rightarrow` `H_2` + 2 `OH^-`

A: 2 `OH^-` `rightarrow` `H_2O` + `1/2` `O_2` + 2 `e^-`

Az anódon 61,25 `dm^3` oxigéngáz fejlődik, az `61.25/24.5` = 2,5 mol. Ez kétszerannyi mol vízből keletkezik, ami 5 mol; annak a tömege `5*18` = 90 g. Ennyi víz távozott az oldatból.

A kiindulási oldatunk tömege

m = `rho*V` = `1.1*400` = 440 g; ennyi oldatban van 44 g NaOH

Eltávozott 90 g víz, az új oldat tömege 440-90 =

350 g oldatban van 44 g NaOH

100 g oldatban van `100/350*44` = 12,57 g NaOH

Az elektrolízis után az oldat 12,57 tömeg%-os.
0