Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémia feladat 26

Főoldal » Középiskola » Kémia
609
Kálium-hidroxid oldatot elektrolizálunk 24 órán át 10 A erősségű egyenárammal. Az elektrolízis befejezése után 30g 25tömeg%-os oldat marad. Adja meg a kiindulási oldat tömeg%-os összetételét!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
Ha lúgoldatot elektolizálunk, akkor vízbontás történik:

K: 2 `H_2O` + 2 `e^-` `rightarrow` `H_2` + 2 `OH^-`

A: 2 `OH^-` `rightarrow` `H_2O` + `1/2` `O_2` + 2 `e^-`

`Q=I*t` = `24*10*3600` = 864 000 C

`864000/96500` = 8,95 mol elektronátmenet; ez feleannyi mol vizet bont el, vagyis `8.95/2` = 4,475 mol víz bomlik, ami `4.475*18` = 80,58 g víz távozik az oldatból.

A kapott oldat

30 g-jában van `30*25/100` = 7,5 g KOH

Akkor eredetileg:

30+80,58 = 110,58 g oldatban volt 7,5 g KOH

100 g oldatban volt `100/110.58*7.5` = 6,78 g KOH

A kiindulási oldat 6,78 tömeg%-os volt.
0