Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémia feladat 25

Főoldal » Középiskola » Kémia
389
250 cm3 térfogatú oldat 2,885 g réz(II)-,és kadmium-szulfátot tartalmaz. 0,134 A erősségű egyenáramot 6 órán keresztül kell átvezetni az oldaton ahhoz, hogy valamennyi fémion leváljon a katódon. Adja meg az oldat réz-, és kadmium-koncentrációját mol/dm3-ben!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1

`M_(CuSO_4)` = 159,5 `g/(mol)`

`M_(CdSO_4)` = 208,5 `g/(mol)`

Q = `I*t` = `0.134*6*3600` = 2894 C; ez `2894/96500` = 0,03 mol elektronátmenet.

Mindkét fém kétvegyértékű, tehát feleannyi, vagyis 0,015 mol vegyület van az oldatban

x mol réz(II)-szulfát tömege `159.5*x` g

0,015-x mol kadmium-szulfát tömege `208.5*(0.015-x)`

A felírható egyenlet:

`159x+208*(0.015-x)=2.885`

Ezt megoldod x-re

x = 0,005

A 250 `cm^3` oldatban van 0,005 mol réz-szulfát és 0,015-0,005 = 0,01 mol kadmium-szulfát.

1000 `cm^3` oldatban van `1000/250*0.005` = 0.02 mol `CuSO_4` és 0.04 mol `CdSO_4`.

Az oldat koncentrációja: 0,02 `(mol)/(dm^3)` `CuSO_4` és 0,04 `(mol)/(dm^3)` `CdSO_4`.
0