Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémia feladat 23

Főoldal » Középiskola » Kémia
554
3,58 g Cr2(SO4)3 * 10 H2O -ból híg vizes oldatot készítünk. Mennyi ideig kell az oldatot 2,5 A erősségű egyenárammal elektrolizáni ahhoz, hogy az összes fémion kiváljon az oldatból?
80,4% a hatásfok.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
`M_(Cr_2(SO_4)_3*10 H_2O)` = 463,4 `g/(mol)`

3,58 g vegyület az `3.58/463.4` = `7.73*10^(-3)` mol, ebben van `2*7.16` =15,45 mmol króm

K: `Cr^(3+)` + 3 `e^-` `rightarrow` `ul(Cr)`
14.32 mmol króm kiválását `3*15.45` = 46,35 mmol elektronátmenet kíséri. Az ehhez szükséges töltésátmenet `46.35*96.5` = 4473 C.

t = `Q/I` = `4473/2.5` = 1789 s-ig kellene elektrolizálni, ha 100 % hatásfokkal menne.

Ha csak 80.4 %-kal megy, akkor `1789/0.804` = 2225 s-ig kell elektrolizálni. (37 perc 5 másodperc). (kb)
0