Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémia feladat 22

Főoldal » Középiskola » Kémia
653
Ezüst-nitrát oldaton 15 percig vezetünk át egyenáramot, ekkor 0.432 g ezüst válik ki a katódon. az oldatban maradó ezüst-nitrát titrálásához 25 cm3 0,4 mol/dm3 koncentrációjú nátrium-klorid oldat kell. Számítsd ki az áramerősséget és a kiindulási oldatban lévő ezüst-nitrát tömegét!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
Visszafelé indulunk el.

`AgNO_3` + `NaCl` `rightarrow` `ul(AgCl)` + `NaNO_3`

`A_(Ag)` = 107.87 `g/(mol)`

`M_(AgNO_3)` = 169,87 `g/(mol)`

25 `cm^3` 0,4 `(mol)/(dm^3)`-es NaCl-oldatban `25/1000*0.4` = 0,01 mol NaCl van; ez elfogyaszt ugyanennyi, vagyis 0,01 mol `AgNO_3`-ot. Ez maradt az elektrolízis után.

Kivált 0,432 g ezüst, ami `0.432/107.87` = 0,004 mol ezüst, ugyanennyi mol ezüst-nitrát fogyott.

Összesen tehát volt 0,01 + 0,004 = 0,014 mol ezüst-nitrát, ennek a tömege `0.014*169.87` = 2,378 g ezüst-nitrátból indultunk ki.

K: `Ag^+` + `e^-` `rightarrow` `ul(Ag)`

0,004 mol ezüst 0,004 mol elektronátmenettel jár, ehhez szükséges `0.004*96500` = 386 C töltés.

`I=Q/t` = `386/(15*60)` = `0.42dot(8)` A = `428.dot(8)` mA az áramerősség.
1