Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémia feladat 21

Főoldal » Középiskola » Kémia
616
Nátrium-szulfát oldaton 134 A erősségű áramot vezetünk át 20 órán át. 1163,75 dm3 25C-os és 0,1 MPa nyomású hidrogéngáz képződik a katódon. Hány %-os az elektrolízis hatásfoka?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1


K: 2 `H_2O`+ 2 `e^-` `rightarrow` `H_2` + 2 `OH^-`

1163,5 `dm^3` hidrogén az `1163.5/24.5` = 47,49 mol. Ezt kíséri kétszerannyi, vagyis 94,98 mol elektronátmenet. Ez volt gyakorlatban.

Elméletben:

Q = `I*t` = `134*20*3600` = 9 648 000 C töltésátmenet, ami `9648000/96500` = 99,98 mol elektonátmenet.

`eta` = `("gyakorlati")/("elméleti")` = `94.98/99.98` = 0,95

Az elektrolízis hatásfoka 95 %.
1