Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémia feladat 19

Főoldal » Középiskola » Kémia
656
Egy kétvegyértékű fém-klorid 33,3 g-jának teljes elektrolízise során 7,35 dm3 standardállapotú gáz képződik az anódon. Melyik fém sójáról van szó?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1

Az anódon klórgáz keletkezik:

A: 2 `Cl^-` `rightarrow` `Cl_2` + 2 `e^-`

`M_(XCl_2)` = x+71 `g/(mol)`

7,35 `dm^3` klórgáz az `7.35/24.5` = 0,3 mol klóráz

0,3 mol vegyület tömege 33,3 g.

1 mol vegyület tömege `33.3/0.3` = 111 g

A vegyület moláris tömege 111 `g/(mol)`

x + 71 = 111

x = 40

A keresett fém a kalcium.
1