Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémia feladat 16

Főoldal » Középiskola » Kémia
710
Ezüst-nitrát oldaton 3 A erősségű áramot vezetünk át 25 percig , ekkor 4,8g ezüst válik ki a katódon. Hány % az elektrolízis hatásfoka?
HOGY SZÁMOLUNK HATÁSFOKOT? (KÉPLET)
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
Van itt az, hogy elméletileg mennyi ezüst válik ki és gyakorlatilag mennyi vált ki.

`eta` = `("A valóságban kivált ezüst tömege")/("elméletileg kivált ezüst tömege")`

`A_(Ag)` = 107,87 `g/(mol)`

Ha 3 A árammal 25 percig elektrolizálunk, akkor

`Q=I*t` = `3*25*60` = 4500 C, ez pedig `4500/96500` = 0,0466 mol elektronátmenet.

K: `Ag^+` + `e^-` `rightarrow` Ag

Ugyanennyi ezüst válik ki elméletileg, ami `0.0466*107.87` = 5,0302 g.

`eta` = `4.8/5.0302` = 0,9542

Az elektrolízis hatásfoka 95,42 %.
1