Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémia feladat 15

Főoldal » Középiskola » Kémia
717
500 cm3 0,2mol/dm3 koncentrációjú, 1.1g/cm3 sűrűségű réz(II)szulfát oldaton 2.5 A erősségű áramot vezetünk át 1.5 órán át. Hány tömeg% lesz az oldat réz-szulfát tartalma az elektrolízis után?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
`M_(CuSO_4)` = 159,5 `g/(mol)`

`A_(Cu)` = 65,4 `g/(mol)`

500 `cm^3` oldatban van 0,1 mol réz(II)-szulfát.

m = `rho*V` = `500*1.1` = 550 g az oldat tömege.

`Q = I*t` = `2.5*1.5*3600` = 13500 C

13500 C töltésátmenet `13500/96500` = 0,14 mol elektronátmenettel jár.

K: `Cu^(2+)` + 2 `e^-` `rightarrow` Cu

Ennyi elektronátmenet feleannyi mol réz kiválását eredményezi, vagyis `0.14/2` = 0,07 mol réz válik ki.

Ennek a tömege `0.07*63.5` = 4,44 g réz válik ki.

550-4,44=545,56 g oldatban van 0.1-0,07 = 0,03 mol réz-szulfát, ami `0.03*159.5` = 4,785 g réz-szulfát

100 g oldatban van `100/545.56*4.785` = 0,877 g réz(II)-szulfát.

Az elektrolízis után az oldat 0,877 tömeg%-os lesz.
1