Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémia feladat 14

Főoldal » Középiskola » Kémia
481
Egy oldat 9,3 g nikkel(II) szulfátot tartalmaz. Milyen erősségű árammal végezték az elektrolízist, ha az összes fémion leválasztása 8 órát igényelt?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
`M_(NiSO_4)` = 154,75 `g/(mol)`

`A_(Ni)` = 58,69 `g/(mol)`

9,3 g nikkel-szulfát az `9.3/154.75` = 0,06 mol

K: `Ni^(2+)` + 2 `e^-` `rightarrow` Ni

Ehhez kétszerannyi mol elektronátmenet szükséges, ami `2*0.06` = 0,12 mol elektron.

Ehhez szükséges `0.12*96500` = 11580 C töltés.

I = `Q/t` = `11580/(8*3600)` = 0,4 A = 400 mA árammal elektrolizáltunk.
1