Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémia feladat 11

Főoldal » Középiskola » Kémia
690
Réz(II)-nitrátra nézve 0,05 mol/dm3, és ezüst-nitrátra 0,1 mol/dm3 koncentrációjú oldat 500cm3-ébe 3,6g tömegű cinket teszünk. Milyen és mekkora tömegű fém alkotja a lemezt a teljes kicserélődés után?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
`M_(AgNO_3)` = 169,87 `g/(mol)`

`A_(Ag)` = 107,87 `g/(mol)`

`M_(Cu(NO_3)_2)` = 187,56 `g/(mol)`

`A_(Cu)` = 63,55 `g/(mol)`

`A_(Zn)` = 65,4 `g/(mol)`


500 `cm^3` oldatban van 0,025 mol `Cu(NO_3)_2` ez ugyanannyi mol Cu-t jelent. Ennek a tömege `0.025*63.55` = 1,589 g réz.

500 `cm^3` oldatban van 0.05 mol `AgNO_3`, ez ugyanennyi mol Ag-öt jelent. Ennek a tömege `0.05*107.87` = 5,394 g ezüst.

A cinkből oldatba megy `0,025+0.05/2` = 0,05 mol cink. Ennek a tömege `0.05*65.4` = 3,27 g.

A tömegváltozás: 1,589+5,394-3,27 = 3,713 g, ennyivel nőtt a cinklemez tömege.

Az új tömeg: 3,6+3,713 = 7,313 g.
0