Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémia feladat 10

Főoldal » Középiskola » Kémia
630
4 g réz(II)-nitrátot és 9,75 g higany(II)-nitrátot tartalmazó oldatba 50 g tömegű kadmiumlemezt helyezünk. Hány százalékkal nő meg a lemez tömege, ha az oldatban lévő összes fémion kiválik rá?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1

`M_(Cu(NO_3)_2)` = 187,56 `g/(mol)`

`A_(Cu)` = 63,55 `g/(mol)`

`M_(Hg(NO_3)_2)` = 324,7 `g/(mol)`

`A_(Hg)` = 200,6 `g/(mol)`

`A_(Cd)` = 112,4 `g/(mol)`

4 g réz(II)-nitrát az `4/187.56` = 0,0213 mol; ebben van `0.0213*63.55` = 1,355 g réz

9,75 g higany(II)-nitrát az `9.75/324.7` = 0,03 mol; ebben van `0.03*200.6` = 6,024 g higany

Ez összesen 1,355+6,024 = 7,379 g fém vált ki.

0,0213+0,03 = 0,0513 mol kadmium ment oldatba, ami `0.0513*112.4` = 5,766 g.

A tömegváltozás tehát 7,379-5,766 = 1,613 g; ennyivel nőtt a kadmiumlemez tömege.

50 g az 100%.

1,613 g felel meg `1.613*2` = 3,226 %-os a tömegnövekedés.
1