Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémia feladat 09

Főoldal » Középiskola » Kémia
692
Egy oldatba, amelyik 14,64 g oldott kadmium-kloridot tartalmaz, cinklemezt mártunk. Egy idő múlva a lemez tömege 3,29 g-mal lesz nagyobb, mint a kiindulási állapotban volt. Az oldatban lévő kadmiumionok hány százaléka vált ki eddig a cinklemezre?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
gnövekedést a moláris tömegek különbségéből számolhatjuk, amennyi mol kadmium vált ki, annyi mol cink ment oldatba.

`A_(Cd)` = 112,4 `g/(mol)`

`A_(Zn)` = 65,4 `g/(mol)`

`M_(CdCl_2)` = 183,4 `g/(mol)`

A változás:

`3.29/(112.4-65.4)` = 0,07 mol

0,07 mol kadmium az `0.07*112.4` = 7,868 g

14,64 g `CdCl_2` az `14.64/183.4` = 0,08 mol; ebben van 0,08 mol kadmium

0,08 mol kadmium az 100 %

0,07 mol kadmium pedig `0.07/0.08*100` = 87,69 %

A kadmiumionok 87,69 %-a vált ki a cinklemezre.
1