Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémia feladat 08

Főoldal » Középiskola » Kémia
765
Egy fémből 2 egyenlő tömegű lemezt készítünk. Az egyiket réz(II)-klorid-, a másikat kadmium-klorid oldatba mártva tartjuk azonos ideig. Egy idő múlva a két lemezt lemérve azt tapasztaljuk, hogy az első lemez tömege 1,2%-kal, a másodiké 8,4%-kal nőtt. Melyik fémből készült a lemez, ha tudjuk, hogy mindkét esetben kétszeresen pozitív töltésű ionként megy az oldatba?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
`A_(Cu)` = 63,5 `g/(mol)`

`A_(Cd)` = 112,4 `g/(mol)`

Mindhárom fém kétszeresen pozitív töltésű, tehát egyenlő mólokkal lehet számolni.

Réz esetén:

réz kivált, a fém oldatba ment; ugyanannyi mol

Ha x g volt a fém tömege, akkor az új tömeg 1,012x lett. Ezt a tömegnövekedést a moláris tömegek különbségéből számolhatjuk.

0.012x = 63.5-y

0.084x = 112.4-y

`(112.4-y)/(63.5-y)` = 7

y = 55,4; ennyi a keresett fém moláris tömege, a keresett fém pedig a vas.
1