Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémia feladat 06

Főoldal » Középiskola » Kémia
542
Egy egyvegyértékű fém vegyületének olvadékát 10 A-es áramerősséggel elektrolizáljuk. Melyik fémről van szó, ha 1 órai elektrolízis során 2.61 g fém vált ki?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
Olvadékelektrolízisnél a katódon minden bizonnyal fém válik ki. Egy vegyértékű fém esetén a katódfolyamat:

K: M `rightarrow` `M^+` + `e^-`

10 A 1 órán át az Q = `I*t` = `10*3600s` = 36 000 C töltésátmenet, ez pedig `36000/96500` = 0,373 mol elektronátmenet; ugyanennyi mol fém válik ki.

0,373 mol tömege 2,61 g

1 mol fém tömege `2.61/0.373` = 7 g

A keresett fém a lítium.
1