Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémia feladat 05

Főoldal » Középiskola » Kémia
661
Réz(II)-szulfát-oldatot elektrolizálunk grafitelektródok között. 1 óra alatt a katódszén tömege 5g-mal nő. Mekkora volt a hasznos elektrolizáló áramerősség?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
Réz(II)-szulfát elektrolízisekor a katódon réz válik ki.

K: `Cu^(2+)` + 2 `e^-` `rightarrow` Cu

5 g réz az `5/63.5` = 0,0787 mol Cu

Ennyi réz keletkezését `2*0.0787` = 0,1574 mol elektronátmenet kíséri.

Ehhez szükséges `0.1574*96500` = 15200 C töltés.

I = `Q/t` = `(15200C)/(3600s)` = 4,22 A volt a hasznos áramerősség.
1