Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémia feladat 04

Főoldal » Középiskola » Kémia
440
Hidrogéngázt fejlesztünk sósav elektrolízisével. 6 cm3 standardállapotú gáz fejlesztéséhez mekkora áramerősséggel kell elektrolizálni, ha az elektrolízist 20 perc alatt kell elvégezni?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
Remélhetúleg a 'gáz' szó itt csak a hidrogénre vonatkozik, ugyanis sósavoldat elektrolízisével nemcsak hidrogén, hanem klórgáz is fejlődik.

6 `cm^3` standardállapotú hidrogéngáz az `6/24500` = `2.45*10^(-4)` mol

A katódfolyamat tehát:

K: 2 `H_2O` + 2 `e^-` `rightarrow` `H_2` + 2 `OH^-`

Ezt kétszerannyi mol elektronátmenet kíséri.

`2*2.45*10^(-4)` = `4.9*10^(-4)` mol elektronátmenethez `4.9*10^(-4)*96500` = 47,26 C töltés szükséges.

I = `Q/t` = `47.26/(20*60)` = 0,04 A = 40 mA a szükséges áramerősség.
1