Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémia feladat 03

Főoldal » Középiskola » Kémia
551
Egy alkálifém kloridjának az elektrolízisekor az anódon 367,5 cm3 25C-os, 0,1 MPa nyomású klórgáz fejlődött, a katódtérben 3,06 g lúg képződött. Melyik alkálifém kloridja volt az oldatban?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
Az alkálifém-klorid (oldat) elektrolízisekor az anódon klórgáz fejlődik, a katódon pedig nagy valószínűséggel hidrogéngáz.

A: 2 `Cl^-` `rightarrow` `Cl_2` + 2 `e^-`

K: 2 `H_2O` + 2 `e^-` `rightarrow` `H_2` + 2 `OH^-`


367,5 `cm^3` klórgáz standardállapotban `367.5/24500` = 0,015 mol, ez kétszerannyi mol lúg keletkezését hozza magával.

`M_(MOH)` = x+17 `g/(mol)`

`0.015*2` = 0,03 mol lúg tömege 3,06 g

1 mol lúg tömege `3.06/0.03` = 102 g

x + 17 = 102

x = 102-17 = 85 `g/(mol)` a keresett fém atomtömege, ez pedig a rubídium lesz, ami éppen egyvegyértékű fém.
1