Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémia feladat 02

Főoldal » Középiskola » Kémia
682
Egy vegyértékű fém szulfátjának oldatát elektrolizálva, a katódon 4,55 g fém vált le, az anódon 857,5 cm3 25 C-os és 0,1 MPa nyomású oxigén fejlődött. Melyik fém szulfátja volt az oldatban?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
Az oxigén mennyiségéből tudunk következtetni.

A: 2 `H_2O` `rightarrow` `O_2` + 4 `e^-` + 4 `H^+`

K: M + `e^-` `rightarrow` `M^+`

857,5 `cm^3` oxigéngáz standardállapotban `857.5/24500` = 0,035 mol

Ennyi gáz fejlődése az elektródfolyamatok alapján négyszer annyi mol fém kiválását eredményezi.

`0.035*4` = 0.14 mol fém tömege 4,55 g

1 mol fém tömege `4.55/0.14` = 32,5 g Hát ilyen fém nincs, viszont.

Ha a fém kétvegyértékű, akkor

K: M `rightarrow` `M^(2+)` + 2 `e^-`

Itt feleannyi az elektronátmenet, mint az anódon.

`0.035*2` = 0,07 mol fém tömege 4,55 g

1 mol fém tömege tehát 65 g, ez pedig a cink.

(ott nem maradt ki egy szó, hogy 'két' vegyértékű?)
1