Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémia feladat 01

Főoldal » Középiskola » Kémia
606
Két elektrolizáló berendezés katódján egyenáram hatására egyaránt 1,27 g réz vált le. Eközben az egyikben az anódon 0,32 g, a másikban 1,42 g gáz fejlődött. Milyen gázok váltak le a két elektrolizáló cellában?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
1,27 g réz az `1.27/63.5` = 0,02 mol;

K: `Cu^(2+)+2 e^-` `rightarrow` Cu

Ez a folyamat tehát `0.02*2` = 0,04 mol elektronátmenettel járt.

Ha 0,02 mol gáz fejlődik az anódon, akkor

1,42 g gáz 0,02 mol

1 mol gáz akkor `1.42/0.02` = 71 g; ismerünk olyan gázt, amelyiknek 71 `g/(mol)` a moláris tömege, ez a klórgáz.

Az anódfolyamat az egyik esetben:

A: 2 `Cl^-` `rightarrow` `Cl_2` + 2 `e^-`

Itt minden bizonnyal réz(II)-klorid volt az oldat.

A másik esetben:

Ha 0,02 mol 0,32 g, akkor

1 mol gáz tömege `0.32/0.02` = 16 g lenne. Nincs ilyen gáz.

Viszont van olyan, aminek 32 `g/(mol)` a moláris tömege, az pedig az oxigén. Ha az anódfolyamat:

A: `H_2O` `rightarrow` `1/2` `O_2` + 2 `H^+` + 2 `e^-`

Tehát itt 1 mol oxigéngáz fejlődéséhez 4 mol elektronátmenet szükséges, azért lesz csak feleannyi mol oxigénfejlődés.

A másik oldat pl. a réz(II)-szulfát.
1