Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

S.O.S. SEGÍTSETEK KÉRLEK!!!!!!!!!!!!!!!!!

Főoldal » Középiskola » Matematika
538
Legyszives segítsetek!
Betegség miatt hiányoztam és nem értem a feladatot nem tudom, hogy álljak neki, hogyboldjam meg.
A könyvemet megtaláljátok itt: https://www.tankonyvkatalogus.hu/site/kiadvany/OH-MAT09TA_I
A tk. 17.o/2-es feladatot.
A megoldását is megtaláljátok itt.
Megoldás 1 utánna lecke 4 és az után a feladatok 2 és ott lesz vagy eléred itt:
A csatolt kepej a megoldást es a tankönyvet és az osztály+tanár megoldása látható.
Vezzesétek le hogy számoljam ki.
Hogy kerülnek oda azok a számok.
Előre is HÁLÁSAN KÖSZÖNÖM.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
Nagyon sűrgős!!!!!!
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
17. o. 2. f

a,

Hatjegyű természetes számok:

A helyi értékeket kell szem előtt tartani:

1. helyre kerülhet 9 számjegy (1-9)

2. helyre (és a többire is) 10 számjegy (0-9)

Ez összesen: `9*10*10*10*10*10` = `9*10^5` = 900 000 db hatjegyű természetes szám van.

b,

különbözzenek a számok

első helyre 9 számjegy kerülhet

a második helyre már kerülhet 0 is, de egyet elhasználtunk az első helyre, ezért 9 kerülhet

a harmadik helyre már csak 8, mert kettőt elhasználtunk.

negyedik helyre 7; ötödik helyre 6; hatodik helyre 5.

Ez összesen: `9*9*8*7*6*5` = 136 080 db ilyen szám van.

c,

ötös ne legyen benne:

Első helyre kerülhet 8-féle számjegy (0 és 5 nem)

második helyre is 9 (0 már lehet), a többi helyre is 9.

Ez összesen: `8*9*9*9*9*9` = `8*9^5` = 472 392 ilyen szám van.

d,

tízzel osztható legyen: az utolsó számjegye 0.

Az első helyre kerülhet 9 számjegy, a 2.-5. számjegy 10-féle lehet, a 6. számjegy csak egyféle lehet (0).

Ez összesen: `9*10*10*10*10*1` = `9*10^4` = 90 000 db ilyen szám van.

e,

páratlan számjegyek:

Első helyre kerülhet 5-féle számjegy (1, 3, 5, 7, 9); a többi helyre is.

Ez összesen: `5*5*5*5*5*5` = `5^6` = 15 625 db ilyen szám van.

f,

Itt három esetet fogunk nézni. Vagy az első hetes, vagy az utolsó, vagy mindkettő Ezek összege adja az összes lehetőséget.

1. Első hetes:

Első helyre 1-féle mehet, a többi helyre 10-féle; összesen tehát `1*10*10*10*10*10` = `10^5` = 100 000

2. Utolsó hetes:

Első helyre 9-féle (1-9); 2.-5. helyre 10-féle (0-9); az utolsó helyre csak egyféle (7). Ez összesen: `9*10*10*10*10*1` = `9*10^4` = 90 000

3. Első és utolsó hetes:

Első helyre 1-féle (7), másodiktól ötödikig 10-féle (0-9); utolsó helyre 1-féle (7). Ez összesen `1*10*10*10*10*1` = `10^4` = 10 000


g,

Max 6-jegyű. Hát itt nem kell túlerőltetni, a legkisebb az 1, a legnagyobb a 999 999; ez összesen 999 999 db szám.
1