Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

SOS irodalom - Prométheusz !! eletmentoen fontos!

603
1.Olvasd el figyelmesen a szöveggyűjteményben Prométheusz történetét! Az olvasottak alapján ismertesd, kik és milyen alkotóelemekből formálták meg az embert!
2.Keresd ki a szövegből, mivel és miért ajándékozta meg Prométheusz az embereket!
3.A szövegrészlet beszámol arról, hogy az ember egyéni és társas létének biztosításához isteni eszközökre van szüksége. Melyek ezek az eszközök?
4.Az olvasott szöveg alapján fogalmazd meg, milyen módon próbáltak védekezni az emberek a vadállatok túlerejével szemben!


Ezekre a kérdésére kellene nekem SOS be a válasz!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Irodalom

Válaszok

1
Szia !

Prométheusz a görög mitológia egyik alakja, egy titán, aki ellopta a tüzet az istenektől az embereknek. Neve görögül előrelátást jelent. Prométheusz egy titán volt, Iapetosz és Klüméné fia, Atlasz, Menoetiusz és Epimétheusz testvére. Ő volt a legravaszabb a testvérei közül, és nem tisztelte az isteneket. Prométheuszt és Epimétheuszt bízta meg Zeusz azzal, hogy teremtsenek lényeket, melyek benépesítik a földet. Epimétheusz teremtette az állatokat, Prométheusz pedig az istenek képmására az embert, de olyan sokáig foglalkozott vele, hogy mire elkészült, Epimétheusz az összes előnyös tulajdonságot elhasználta az állatok teremtésénél. Prométheusznak megesett a szíve esendő teremtményein, és úgy döntött, ellopja nekik a tüzet, ami addig csak az istenek tulajdona volt, hogy az ember az állatok fölé emelkedhessen. Felmászott az Olümposzra, és tüzet lopott Héliosz-későbbi mítoszok szerint -Apolló szekeréről, és egy édeskömény-ágban -ami lassan ég- sikerült levinnie a földre. Hogy Zeuszt kiengesztelje, Prométheusz azt mondta az embereknek, hogy mutassanak be áldozatot az isteneknek, és erre a célra megölt egy bikát. Mikor azonban az istenek megérezték a sülő hús illatát, Prométheusz újra kicselezte őket: két tálra tette az elkészült ételt, a húst elrejtette csontok és inak alá, míg a csontok nagy részét hússal takarta el, és megkérte Zeuszt, válasszon közülük. Zeusz azt a tálat választotta, amelyikről azt hitte, a hús van rajta. Mikor rájött a csalásra, büntetésül elvette a tüzet az emberektől. Hogy további bosszút álljon, Zeusz megteremtette az emberiségnek Pandórát, az első asszonyt, aki az összes bajt rászabadította az emberiségre. Magát Prométheuszt azzal büntette, hogy a Kaukázus hegyére vitte, és a sziklához láncolta, ahol egy keselyű mindennap kitépte Prométheusz máját, ami mindennap visszanőtt. Zeusz úgy tervezte, ez harmincezer évig fog tartani, de harminc évvel később Héraklész, miközben tizenkét feladata közül a tizenegyediket végezte -almát szerzett a Heszperidák kertjéből- lelőtte a keselyűt és kiszabadította Prométheuszt. Zeusz ezúttal nem bánta, hogy Prométheusz megmenekült, mert a tett dicsőséget hozott Héraklésznak, aki Zeusz fia volt. Prométheusz visszatérhetett az Olümposzra, bár magával kellett hurcolnia a sziklát, amihez hozzáláncolták. Prométheuszt a tűz elhozatala és az áldozatbemutatás gyakorlatának bevezetése miatt a civilizáció atyjának tekintették. Elképzelhető, hogy kultusza még a Római Birodalom idején is létezett. Prométheusz fia volt Deukalión, az emberiség ősapja az özönvíz után. Prométheusz nevét viseli a Szaturnusz egyik holdja
0