Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémia. Gáztörvények. Gázelegy.

Főoldal » Középiskola » Kémia
499
720g vizet 90 %os hozammal elektronizálnak. Mekkora a nyert gázelegy térfogata 1 atm nyomáson és 37 °c hőmérsékleten?
Kérlek segítsetek megérteni ezt a feladatot, a megoldás meg van de nem értem, levezetnétek nekem? Köszönöm!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
kémia
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

2
Szia!

Elbontottunk 0,9×720=648 gramm vizet, ami n(víz)=648/18=36 mol-nyi vizet jelent. Mivel a H2O= H2 + 0,5 O2 egyenlet alapján 1 mol vízből 1,5 mol gázelegy (durranógáz) képződik, így 36 mol-ból arányosan 54 mol gázelegy fog képződni! Ezt pedig beírva a p×V=n(gázelegy)×R×T képletbe, azt kapjuk, hogy: V(gázelegy)=(n(gázelegy)×R×T)/p =(54×8,314×310,15)/101.325= 1,3742 m3 a térfogat, ami átváltva köbdeciméterbe: V=1374,23 dm3 lesz a keresett térfogat! :)

Neked is ennyi jött ki? Szerintem ez a jó eredmény és így kell levezetni (lásd fentebb)! :)
Módosítva: 4 éve
0

A hőmérsékletet Kelvin-ben (K) kell beírni, a nyomást pedig Pascal (Pa) formában! 1 atm= 101.325 Pa (vagy 101.000 Pa-nak is mondják), 1 bar=10⁵ Pa, R= 8,314 (N×m)/(mol×K), illetve 37 Celsius-fok az T=37+273,15=310,15 K lesz! Így szabad csak az egyetemes gáztörvénybe behelyettesíteni! :)
Módosítva: 4 éve
1