Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Ha valaki tudna segíteni benne, azt nagyon megköszönném!:)

Főoldal » Középiskola » Matematika
547
Egy egyenlőszárú háromszög alapjának végpontjai A(-3;5),B(3;-1).A háromszög köré írható kör egyenlete x^2+y^2-4.4×-8.5y-5=0.Mi a harmadik csúcs koordinátája?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
matematika, egyenes egyenlete, kör egyenlete, gimnázium
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Van itt egy szakasz. A harmadik csúcsa a háromszögnek a szakaszfelező merőlegesre esik. Ahol a szakaszfelező merőleges metszi a kört, ott lesz a háromszög harmadik csúcsa.

A szakasz egyenlete:

y = mx+b egyenletbe behelyettesítjük a pontokat:

I. 5 = -3m+b

II. -1 = 3m+b

II. - I.: 6m = -6

m = 1

A szakasz meredeksége -1; a szakaszfelezőé `m_2=-1/(-1)` = 1

Szükség van még a szakasz felezőpontjára.

F: `((x_A+x_B)/2;(y_A+y_B)/2)` = `((-3+3)/2;(5-1)/2)` = (0;2)

y = `m_2*x+b`; ahol `m_2` = 1

2 = 1*0+b `rightarrow` b = 2

A szakaszfelező merőleges egyenlete: y = x+2

A kör egyenlete:

`x^2+y^2-4.4x-8.5y-5=0`

Ezt egy kicsit átalakítjuk:

`(x-2.2)^2-4,84+(y-4.25)^2-18,0625-5 = 0`

`(x-2.2)^2+(y-4.25)^2= 5,28^2`

y = x+2 egyenest behelyettesítjük a kör egyenletébe:

`(x-2.2)^2+(x+2-4.25)^2=5.28^2`

x-re megoldod, ezt nem részletezem ki. két megoldás lesz:

`x_1` = 5,96 `rightarrow` `y_1` = x+2 = 7,96

`x_2` = -1,51 `rightarrow` `y_2` = x+2 = 0,49

Két megoldás lett, a harmadik csúcs:

`C_1`(5,96;7,96) és `C_2`(-1,51;0,49).

Ábra
1