Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek. Elég ha csak elmondod hogy hogyan kell, kérlek!

Főoldal » Középiskola » Matematika
432
A 15. Feladat kellene de a felhívás össze zavar, segítenél? Kérlek!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
`E_1` = `(1/2-a^(-1))/(1/4-(1/a)^2):[1/(2^(-2)*(2+a))-2a^(-1)-1]` = `(1/2-1/a)/(1/4-1/a^2):[1/(1/4*(2+a))-2/a-1]` = `((a-2)/(2a))/((a^2-4)/(4a^2)):[4/(2+a)-2/a-1]` = `(cancel((a-2))*4*cancel(a)*a)/(2*cancel(a)*cancel((a+2))*cancel((a-2))):[(cancel(4a)-4-cancel(2a)-a^2-cancel(2a))/(cancel((a+2))*a)]` = `-(2a^2)/[a^2+4]`

a = `-1/2` esetén

`E_1` = `-2*(-1/2)^2/((1/2)^2+4)` = `-(-1/2)/(17/4)` = `1/2*4/17` = `2/17`

`E_2` = `(a^(-1)-b^(-1))/(a^(-3)+b^(-3)):(a^2*b^2)/((a+b)^2-3ab)*((a^2-b^2)/(ab))^(-1)` = `(1/a-1/b)/(1/a^3+1/b^3)*(a^2+2ab+b^2-3ab)/(a^2*b^2)*(ab)/(a^2-b^2)` =

= `((b-a)/(cancel(ab)))/((a^3+b^3)/cancel((a^3*b^3)))*(a^2-ab+b^2)/cancel((a^2*b^2))*(ab)/((a+b)*(a-b))` = `-cancel((a-b))/(a^3+b^3)*(a^2-ab+b^2)*(ab)/((a+b)*cancel((a-b)))` = `-(ab)/(a+b)^2`

a = `1-root()(2)` ; b = `1+root()(2)`

ab = `(1-root()(2))*(1+root()(2))` = `1^2-2^2` = 1-5 = -4

`(a+b)^2` = `(1-root()(2)+1+root()(2))^2` = `2^2` = 4

`E_2` = `-(ab)/(a+b)^2` = `-((-4)/4)` = 1
0