Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Sziasztok, egy kémiai feladatban lenne szükségem a segítségetekre.

Főoldal » Középiskola » Kémia
430
Tehát, ha meg van adva, mekkora tömegű és tömegszázalékú oldatra van szükség, és a kérdés az az, hogy hány g kristályvizes só és hány g vizet kell ehhez hozzáadni, akkor miért nem kell foglalkozni a kristályvizes sóval bevitt vízzel? Amiatt nem kellene kevesebb vizet pluszban még hozzáadni?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
Egy példa sokat segítene.

Kell foglalkozni, csak attól függ hol. Pl kristályos réz(II)-szulfátból készítünk oldatot. Csak az átláthatóság kedvéért egyszerű példa. 10 g kristályvizes anyagból készítünk 100 g oldatot. Akkor az oldat a sóra nézve nem 10 %-os lesz, mert az oldatban a kristályvíz is 'feloldódik' és mint víz fog szerepelni. (tehát kevesebb lesz).

Ebben a példában:

`M_(CuSO_4)` = 159,5 `g/(mol)`

`M_(CuSO_4*5H_2O)` = 249,5 `g/(mol)`

10 g `CuSO_4*5H_2O` az `10/249.5*159.5` = 6,39 g réz(II)-szulfát, tehát az oldat csak 6,39 tömeg%-os.
1