Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika: Egyenes vonalú egyenletes mozgás

Főoldal » Középiskola » Fizika
486
Sziasztok! Nagyon nem értem vagy még nem is éreztem rá az egyenes vonalú egyenletes mozgás feladatait! Valaki tudna segíteni nekem megérten elmagyarázással vagy már egyszerűbb pélával? Köszönöm
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
fizika, Egyenes vonalú egyenletes mozgás
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

2
Elég széles a paletta, rakj fel pár feladatot, amit órán csináltatok és nem értesz; nem hiszem, hogy itt fizika órák megtartására van van kapacitás.
1

Mindig az adatokkal kezdd:

`v_g` = 86 `(km)/h`

`t_g` = 40 s

`v_a` = 75 `(km)/h`

`t_a` = 50 s

Mint látod a mértékegységek kicsit különböznek, érdemes hasonlóra átváltani valamelyiket, itt a sebességek mértékegységét váltjuk át.

1 `m/s` megfelel 3,6 `(km)/h`-nak.

`v_g` = `86/3.6` = `23.dot(8)` `m/s`

`v_a` = `75/3.6` = `20.8dot(3)` `m/s`

Az egyenes vonalú egyenletes mozgásnál az alapképlet a

`v=s/t`

Ebből ki tudjuk fejezni az utat vagy az időt attól függően, hogy melyik mennyiségre van szükséged.

s = `v*t` (nekünk most erre lesz szükség)

t = `s/v`

`s_g` = `v_g*t_g` = `23.dot(8)*40` = `955.dot(5)` m-t futott a gepárd.

`s_a` = `v_a*t_a` = `20.8dot(3)*50` = `1041.dot(6)` m-t futott az antilop.

Az antilop futott többet.

Hogy mennyivel, azt a két út különbségéből megtudhatod:

`Deltas` = `s_a-s_g` = `1041.dot(6)-955.dot(5)` = `86.dot(1)` m-rel futott többet.
2