Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémia

269
Csatoltam képet.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Kémia

Válaszok

1
Szia!

Le is rövidítheted, ha túl hosszú.

1. Be, berillium, A berill (berillosz) drágakőről (berillium-alumínium-szulfátról) kapta a nevét.
2. B, bór, A bórt a bóraxban fedezték fel. A bórax az arab baurak, a perzsa burah szavakból ered.
3. C, szén, A név a karbonisz (görög) és a carbo (latin) szavakból alakult ki. Lavoiser fedezte fel, hogy a növényekből keletkező faszén, valamint a grafit és a gyémánt ugyanaz az elem. Carbone-nak nevezte el, hogy megkülönböztesse a faszén francia nevétől, a charbontól.
4. N, nitrogén, Neve a nitrátokban való előfordulására utal. A görög nitron genos: „salétromot adó” elnevezésből.
5. Ne, neon, A görög neos, új szóból.
6. Na, nátrium, 1807-ben Humphry Davy alig néhány nappal a kálium előállítása után - teljesen logikusan - megismételte az elektromos kísérletet a kálilúghoz hasonló nátronlúggal (angol: soda) is (hivatalosan nátrium -hidroxid), melynek során a nátriumot sikerül előállítani, és a lúg után nátriumnak (angol: sodium) nevezte el.
7. S, kén, A kén német és skandináv megfelelői, a Schwefel/svovel/svävl az idoeurópai suelphlosra vezethetõk vissza, ez pedig a swel (lassan égni) kifejezésből ered. Lehet, hogy a latin sulpur is a swelből származik. Korábban úgy gondolták, hogy a sulfur a szanszkrit sulverbõl (a réz ellenségébõl) ered.
8. Cl, klór, A sárgászöld gázt a színe alapján nevezték el a görög chloros „sárgászöld” szóból eredően.
9. Ca, kalcium, A kalcium a mészkőben található - latinul calx -, és ezért ered a neve ebből.
10. Cr, króm, A króm vegyületei változatos és élénk színekben pompáznak, ezért lett az elem neve a görög croma „szín”neon.
11. Ga, gallium, Nevét felfedezési helyének latin nevéről kapta (Franciaország), pontosabban felfedezője, a francia François Lecoq de Boisbaudran nevezte el, de valószínűbb, hogy saját magáról (a francia kakas, le coq, latinul Gallus gallus).
12. Ge, germánium, Nevét felfedezési helyének latin nevéről kapta (Németország).
13. Se, szelén, A szelén hasonlít a tellúrhoz, ezért kapott a tellúréhoz hasonló nevet. A görög mitológiában Szeléné a Hold istennője.
14. Br, bróm, a görög bromosz, bűzös szóból; elnevezése jellegzetes szagára utal; nyelvújításkori magyar neve: büzeny
15. Sn, ón, Eredete nem ismert; talán a germán tina (fényes pálcika) az őse. A stannum (Sn) az indoeurópai stagnum és stag (csöpögő) szavakkal áll rokonságban – az ón könnyen olvad.
16. Ba, bárium, a görög barisz, nehéz szóból; a bárium a baritban (BaSO4) található, amely viszonylag nagy sűrűségű ásvány; nyelvújításkori magyar neve sulyany.
17. Cn, kopernícium, Kopernikusz lengyel csillagász tiszteletére.
18. Ce, cérium, Ceres a római mitológiában a növényültetés (gabona) és az anyai szeretet istennője; Ceres a Naprendszer legkisebb törpebolygója, amelyet 1801-ben (míg a cériumot 1803-ban) fedezték fel.
Módosítva: 2 éve
1