Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kérlek titeket segítsetek!

Főoldal » Középiskola » Matematika
825
Csatoltam képet.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
matek
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

5
Mind kell?
0

1.a, 2=log3(x+1) /alakítsuk át a 2-est 3-as alapú logaritmusra/
log39=log3(x+1) /a 3-as alapú logaritmus függvény monoton nő, ezért a logaritmusok elhagyhatóak/
9=x+1, amiből x=8
Ellenőrzés:
log3(8+1)= log39=2

1.b, lg(x-2)+lg(x+3)=lg24 /logab+logac=loga(b*c) azonosságot felhasználva/
lg(x-2)(x+3)=lg24 / a tízes alapú logaritmus függvény monoton nő, ezért a logaritmusok elhagyhatók/
(x-2)(x+3)=24 /elvégezve a zárójelek szorzását/
x2+3x-2x-6=24 /összevonás és nullára rendezés után/
x2+x-30=0 /jöhet a megoldóképlet/
x1,2=-b±√[b2-4ac]/2a=-1±√[1-4*1*(-30)]/2=-1±√121/2 =-1±11/2, amiből x1=-1+11/2=5 és x2=-1-11/2=-6

1.c, 5x*5=52x-4 /felhasználva az am*an=am*n azonosságot/
5x+1=52x-4 /az 5x függvény monoton nő,ezért az alapok elhagyhatók/
x+1=2x-4 /rendezve az egyenletet/
5=x

1,d. 7x[hatvany]2-2x-8[/hatvany]=1 /mivel minden szám nulladik hatványa 1/ 7x[hatvany]2-2x-8[/hatvany]=70 /a 7x függvény monoton nő, ezért az alapok elhagyhatók/
x2-2x-8=0 /jöhet a megoldóképlet/
x1,2=-b±√[b2-4ac]/2a=2±√[4-4*1*(-8)]/2=2±√[4+32]/2=2±√36/2=2±6/2, amiből x1=2+6/2=4 és x2=2-6/2=-2


Módosítva: 8 éve
0

2. Valamennyi feladatnál az alapot kell átírni hatványformába és utána felhasználni a (am)n=am*n azonosságot

a, 82/3=(23)2/3=23*2/3=26/3=22=4
b. 91/2=(32)1/2=32*1/2=32/2=31=3
c, 274/3=(33)4/3=33*4/3=312/3=34=81

3. Mivel oldalak és szögek vannak megadva, így szinusz és koszinusztételek használatával oldjuk meg a feladatot.
Először is két oldal és a közbezárt szög segítségével keressük a harmadik oldalt:
a=10cm, b=15cm, γ=60⁰, c=?
Felhasználva a koszinusz tételt:
c2=a2+b2-2ab*cosγ
c2=102+152-2*10*15*cos60⁰
c2=100+225-130*0,5=175
amiből gyökvonás után c=13,23cm

Most hogy megvan a harmadik oldal jöhetnek a szögek a szinusztétel segítségével:
b/c=sinβ/sinγ
15/13,23=sinβ/sin60⁰
1,1338=sinβ/0,8660 /beszorozva 0,8660-nal mindkét oldalt/
0,9818=sinβ, amiből visszakeresés után β=79⁰
Már csak az α van hátra. Tudjuk hogy α+β+γ=180⁰, ezt felhasználva:
α+79+60=180, amiből az α=41⁰
0

4. A két pont távolsága az A-ból B-be mutató vektor hosszával egyenlő. Ehhez először határozzuk meg a vektort:
A(-2;3) és B(1;7) amiből AB vektort úgy kapjuk, hogy a végpont koordinátáiból kivonjuk a kezdőpont koordinátáit:
AB(1-(-2);7-3)=(3;4).
A távolság=  x2+y2 , vagyis
 32+42 = 9+16 = 25 =5

5. 3x-4y=7 egyenletnek a jobboldala lényegtelen a feladat szempontjából, vagyis marad 3x-4y
Tekintetbe véve hogy két vektoros egyenes egyenletet is tanultál, mindkettő használható:
Az irányvektoros szerint:
v2x-v1y=v2x0-v1y0, ahol az irány vektor koordinátái v1 és v2
Itt is hagyjuk figyelmen kívül a jobb oldalt és kapcsoljuk össze a két egyenlet baloldalát:
v2x-v1y=3x-4y amiből látható, hogy v1=4 és v2=3 vagyis v(4;3)
A normálvektoros egyenlet szerint:
Ax+By=Ax0+By0 ahol a normálvektor koordinátái A és B
Itt is hagyjuk figyelmen kívül a jobb oldalt és kapcsoljuk össze a két egyenlet baloldalát:
Ax+By=3x-4y amiből látható hogy A=3 és B=-4 vagyis n(3;-4)

6. A szakasz felezőpontja a két végpont megfelelő koordinátáinak átlagaként kapjuk, azaz:
F(x1+x2/2;y1+y2/2)
F(-1+5/2,-2+0/2)
F(2;-1)
0

7. Egy kör és egy egyenes egymáshoz viszonyított helyzete háromféle lehet:
- A kört metsző egyenes (két közös pont)
- A kört érintő egyenes (egy közös pont
- A körön kívül húzott egyenes (nincs közös pont)
Hogy ezt meg tudjuk állapítani írjuk egymás alá a két egyenletet:
I. x+y=4
II. (x-1)2+(y-1)2=4
A két kétismeretlenes egyenlet, így egy egyenletrendszert alkot.
Fejezzük ki a felsőből az x-et:
x=4-y
Helyettesítsük be x-helyére a másodikba:
(4-y-1)2+(y-1)2=4
(3-y)2+(y-1)2=4 /bontsuk fel a zárójeleket, használva az (x+y)2=x2+2xy+y2 azonosságot/
9-6y+y2+y2-2y+1=0 /összevonás és nullára rendezés után/
2y2-8y+6=0 /osszuk el mindkét oldalt kettővel/
y2-4y+3=0 /jöhet a megoldóképlet/
y1,2=-b± b2-4ac /2a= (-4)2-4*1*3 /2*1= 16-12 /2= 4 /2, mivel a gyök alatt pozitív szám áll az egyenletnek 2 megoldása is lesz, tehát:
Az egyenes metszi a kört

8. A keresett derékszögű háromszög egyik csúcsa az origo (0;0) pont. A másik két csúcshoz használjuk fel a következőket:
x tengely egyenlete: y=0
y tengely egyenlete: x=0
az egyenes egyenlete: 5x+6y-30=0

Határozzuk meg az egyenes és az x tengely metszéspontját:
5x+6y-30=0
y=0
A másodikat az elsőbe helyettesítve:
5x-30=0
5x=30
x=6
Tehát a metszéspont: (6;0)

Határozzuk meg az egyenes és az y tengely metszéspontját:
5x+6y-30=0
x=0
A másodikat az elsőbe helyettesítve:
6y-30=0
6y=30
y=5
Tehát a metszéspont: (0;5)

Tehát a háromszög csúcsai: (0;5), (0;0), (6;0), amiből a két befogó 5 és 6 egység hosszú.
A derékszögű háromszög területét megkapjuk, ha a két befogó szorzatát elosztjuk 2-vel:
6*5/2=15. Vagyis a háromszög területe 15négyzetegység
0