Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémia 5

Főoldal » Középiskola » Kémia
565
Csatoltam képet.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
a,

3,5 g lítium az `3.5/7` = 0,5 mol

0,5 mol lítium tartalmaz `0.5*6*10^(23)` = `3*10^23` db lítiumatomot.

1 db lítiumatomban van 3 db proton és 4 db neutron

`3*10^(23)` db lítiumatomban van `3*3*10^(23)` =`color(red)(9*10^(23))` db proton és `4*3*10^(23)` = `color(blue)(1.2*10^(24))` db neutron.

b,

11,6 g vas az `11.6/58` = 0,2 mol

0,2 mol vas tartalmaz `0.2*6*10^(23)` = `1.2*10^(23)` db vasatomot.

1 db vasatomban van 26 db proton és 58-26 = 32 db neutron.

`1.2*10^(23)` db vasatomban van `32*1.2*10^(23)` = `color(red)(3.84*10^(24))` db neutron.

c,

100 g trícium az `100/3` = `33.dot(3)` mol

1 mol tríciumban van `6*10^(23)` db elektron

`33.dot(3)` mol tríciumban van `33.dot(3)*6*10^(23)` = `color(blue)(2*10^(25))` db elektron.

d,

1 mol hidrogénmolekula, aminek a tömege 2 g; tartalmaz `2*6*10^(23)` darab protont.

Hány g-ban van `2*10^(23)` db proton?

x = `(2*10^(23))/(2*6*10^(23))*2` = `color(red)(0.dot(3))` g.

e,

1 mol klórgáz, aminek a tömege 71 g, tartalmaz `71*6*10^(23)` db elektront.

Hány g-ban van `2.04*10^(23)` db elektron.

y = `(2.04*10^(23))/(71*6*10^(23))*71` = `color(red)(0.34)` g.
1