Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Hogyan kell ?

Főoldal » Középiskola » Matematika
3880
Gyök alatt x-1
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

4
Lépések, ebben az esetben:

 x-1  = 2
Mindkét oldalt emeljük négyzetre.

x - 1 = 4
Vigyük át a konstans tagot a jobb oldalra.

x = 4 + 1
Adjuk össze a számokat.

x = 5
Ellenőrizzük a megoldást.

 5-1  = 2
Egyszerűsítsük a kifejezést.

2 = 2
Tehát jól dolgoztunk. :)
0

Ez egy függvény. Mit szeretnél vele csinálni?
0

Én azt értem, de mi a kérdés?
2

Ha az értelmezési tartomány a kérdés, akkor azt kell megnézni, hogy x helyére milyen számokat írhatunk, hogy minden művelet elvégezhető (értelmes) legyen. Tudjuk, hogy negatív számokból nem tudunk (négyzet)gyököt vonni, ezért a gyökjel alatti kifejezésnek teljesítenie kell az x-1≥0 egyenlőtlenséget. Ezt megoldva x≥1-et kapunk, és mivel más kritériumnak nem kell megfelelnie a  (x-1)  kifejezésnek, ezért az értelmezési tartománya x≥1 lesz (és nem x≤1), másik jelöléssel: x ∈ [1;∞[ .
2