Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

9 osztály szintaformula

Főoldal » Középiskola » Matematika
3015
Éva 150 diákot kérdezett meg otthonuk felszereltségéről. Felméréséből kiderült, hogy a megkérdezettek közül kétszer annyian renddlkeznek mikrohullámú sütővel, mint mosógéppel. Azt is megtudta, hogy 63-an mindkét géppel, 9-en egyik géppel sem rendelkeznek. A megkérdezettek hány százalékának nincs otthon mikrohullámú sütője?
Köszönöm a válaszokat!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
150 diák; 63-nak mindkettő, 9-nek egy sem. A maradékon osztozik az akiknek csak egyfajta van. Azaz 150-(63+9) = 78 fő.

x főnek van csak mikrója, 78-x-nek csak mosógépe.

mikrója van x+63 főnek.

mosógépe van 78-x+63 főnek.

A felírható egyenlet:

2(78-x+63) = x+63

282-2x = x+63

3x = 219

x = `219/3` = 73. ennyinek van csak mikrója

csak mosógépe van 78-73 = 5 főnek.

+9 főnek nincs semmije, akkor 9+5 = 14 főnek nincs mikrója.

150-nek a 14 az `14/150*100` = `9.dot(3)` %-nak nincs mikrója.
2