Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Statisztika

Főoldal » Középiskola » Matematika
838
Záráskor a pénzváltó boltjában megszámolták a kasszában lévő címleteket:
Címlet 5€ 10€ 20 € 50€ 100€
Darab 33 62 56 19 25
a) mi a címletek módusza?
b) a pénzváltónak eszébe jutott, hogy szüksége lesz hamarosan apróra, ezért beváltott a kasszából ugyanannyi 10est és 20ast nagyobb címletekre. Lehetséges-e, hogy a váltás után a kasszában maradó címletek módusza 5 lett?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

2
a) A módusz a 10 eurós. (Módusz: Egy sorozat leggyakrabban előforduló eleme.)

b) Ha 30 db 20 eurós címletet kivett és helyettük 6 db 50 eurós és 6 db 100 eurós címletet tett a kasszába, akkor az 5 eurósból lesz a legtöbb.
0

Browney-nak az a) válasza jó, de a b)-ben valamit nem írt le, az úgy nem jó.

b)
Ahhoz, hogy 5€ legyen a módusz, annak kell a legtöbbnek lennie (vagyis 33-nak). A 10-esből ezért legalább 30-cal kevesebb kell, a 20-asból meg legalább 24-gyel. Ez együtt ennyi:
30·10 + 24·20 = 300 + 480 = 780
Ezt, vagy ennél többet kellene 50-esekre vagy 100-asokra váltani. Ahhoz viszont 50 többszörösét kellene kihozni belőlük, a 780 tehát nem jó. Mondjuk ha még egy 20-ast hozzácsapunk, az már jobb lesz:
30·10 + 25·20 = 300 + 500 = 800
Ha ezt 8 darab 100-asra váltanánk fel, akkor már 25+8=33 darab 100-asunk lenne, vagyis ugyanannyi, mint 5-ös, az nem jó. Kevesebb 100-as lehet csak. Mondjuk ha 2 darab 50-esre és 7 darab 100-asra váltjuk be a 800-at, akkor már se az 50-es, se a 100-asból nem lesz túl sok, OK.

Lehet persz sok más módon is váltani.
0