Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matematika házi feladat

Főoldal » Középiskola » Matematika
468
Abszolútérték egyenletes házi feladatomba kéne segítség, előre is köszönöm!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
egyenlet, házi, 10. osztály, abszolútértékes
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1

1,

|x+5|=3

Ezen nem kell erőlködni, a bal oldal sosem kisebb +5-nél, így nincs megoldás.

2,

|2x-5|=0

I. Ha x `le` `5/2`

5-2x = 0

x = `5/2` a megadott intervallumban van, megoldása az egyenletnek.

II. Ha x `gt 5/2`

2x-5 = 0

x = `5/2`


3,

|x-2| = -10

Az abszolutérték sosem kisebb nullánál, nincs megoldása az egyenletnek.

4,

|3x+12| = 6

I. Ha x `le` -4

-3x-12 = 6

-3x = 18

x = -6, beleesik a tartományba, megoldása az egyenletnek.

II. Ha x `gt` -4

3x+12 = 6

3x = -6

x = -2, nem megoldása az egyenletnek.

5,

||x-4|-6| = 8

I. Ha |x-4|-6 = -8

|x-4| = -2

Ennek a résznek nincs megoldása, az abszolutérték sosem kisebb nullánál.

II. Ha |x-4|-6 = 8

|x-4| = 14

II.a. Ha x `lt` 4

x-4 = -14

x = -10, beleesik a megadott intervallumba, megoldása az egyenletnek.

II. b. Ha x `ge` 4

x-4 = 14

x = 18, beleesik a megadott intervallumba, megoldása az egyenletnek.

Megoldás: x `in RR|x = {-10;18}`.
1