Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Szénhidrogén képletmeghatározás

Főoldal » Középiskola » Kémia
836
Sziasztok!
Villányi bácsi 277/B kérdésére keresem a választ.
Benzolt brómozunk. Ha feltételezzük, hogy csak egyféle termék keletkezik, mi annak összegképlete, ha 3,90 g benzolból 15,75 g brómozott származékot kapunk? Mekkora térfogatú st.áll. HBr-t kapunk?

Előre is köszi a válaszokat.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
kémia, szöveges, Addíció, szénhidrogén, összegképlet, Szubsztitúció
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
`M_(C_6H_6)` = 78 `g/(mol)`

3,9 g benzolból keletkezik 15,75 g brómozott származék

78 g benzolból keletkezik `78/3.9*15.75` = 315 g anyag.

`M_("brómozott származék")` = 315 `g/(mol)`

`A_(Br)` = 80 `g/(mol)`

A brómozott származék összegképlete: `C_6H_(6-x)Br_x`

315 = `6*12+6-x+80*x`

315 = 78+79x

79x = 237

x = 3

A vegyület összegképlete `C_6H_3Br_3`, a lejátszódó folyamat:

`C_6H_6` + 3 `Br_2` `rightarrow` `C_6H_3Br_3` + 3 HBr

3,9 g benzol az `3.9/78` = 0,05 mol, ebból keletkezik `3*0.05` = 0,15 mol HBr, ami standardállapotban `0.15*24.5`= 3,675 `dm^3`.
0