Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Egyenlet.

541
Sziasztok!Általában én egy PhotoMath néven szóló alkalmazást használok,hogy megértsem az egyenleteket,de megakadtam és nem tudok tovább menni.Egyszerűen nem értem.
Amikor megoldom a PhotoMath-el egy egyenletet akkor mindig ezt írja: VIGYÜK ÁT A VÁLTOZÓT A BAL OLDALRA,ÉS VÁLTOZTASSUK MEG AZ ELŐJELÉT.

VIGYÜK ÁT A KONSTANST A JOBB OLDALRA,ÉS VÁLTOZTASSUK MEG AZ ELŐJELÉT.
Szóval felkel cserélni a két számot.Itt azt nem értem,hogy MIKOR KELL FELCSERÉLNI AZT A KÉT SZÁMOT?Itt van 2 kép róla! Nagyon megköszönném a segítséget!!!!!!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
egyenlet, egyenletek, matek, Matematika, algebra
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

2
A változókat (pl. x,y,z, ugye ezeket nem ismerjük) azért viszi át a másik oldalra, hogy egy oldalon legyenek a változók, a másik oldalon pedig az ismert számok (konstansok). (Átláthatóbb legyen) -> Mérlegelv
Lásd:
3x -1 = 2x + 3
1x - 1= 3
1x = 4
x = 4

Lépési:
1. A jobb oldalon lévő 2x-et (változót) átvisszük a bal oldalra (mindig ahol kevesebb az x azt visszük át). Ha átviszünk bármit is a másik oldalra, akkor mindenképpen megfog változni az előjel, tehát -> 3x(+2x) -1 = +3 => Így fog kinézni az egyenletünk: 1x-1=+3
2. A bal oldalon lévő -1-et (konstanst) átvisszik a bal oldalra -> 1x=+3(+1) => Így fog kinézni az egyenletünk: 1x=4
3. Megoldás ellenőrzése, mely x=4
Módosítva: 7 éve
0

Ez a PhotoMath nem biztos, hogy jó neked, nem olyan logikával dolgozik, mint amit a suliban tanítanak. Az még nem lenne feltétlenül probléma, de ahogy a program mondja, úgy nem lehet megérteni, ahogy te se értetted meg, miért kell felcserélni valamiket.

Valójában nem átvinni kell, hanem ha pl. ez van:
3x - 1 = 2x + 3
akkor mindkét oldalból vonjunk ki mondjuk 2x-et. Ezzel a mérleg egyensúlyban marad, mert ugyanazokat vonjuk ki mindkét oldalból:
(3x - 2x - 1 = 2x - 2x + 3)
x - 1 = 3
Aztán adjunk mindkét oldalhoz 1-et, ezzel megint egyensúlyban marad a mérleg:
(x - 1 + 1 = 3 + 1)
x = 4

Amiket zárójelben írtam, azokat nem szoktuk leérni, csak fejben elvégezzük a hozzáadást-kivonást.

Ha ezt a "mindkét oldalhoz hozzáadunk ugyanannyit", stb. dolgot már gyakorlotad pár feladaton, akkor saját magad rá fogsz jönni, hogy technikailag lehet úgy is csinálni, ahogy a PhotoMath írja, annak is ugyanaz lesz az eredménye, de szerintem most még jobban jársz, ha nem azt nézed.
1