Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Egyenlet.

Főoldal » Általános iskola » Matematika
794
Sziasztok!Általában én egy PhotoMath néven szóló alkalmazást használok,hogy megértsem az egyenleteket,de megakadtam és nem tudok tovább menni.Egyszerűen nem értem.
Amikor megoldom a PhotoMath-el egy egyenletet akkor mindig ezt írja: VIGYÜK ÁT A VÁLTOZÓT A BAL OLDALRA,ÉS VÁLTOZTASSUK MEG AZ ELŐJELÉT.

VIGYÜK ÁT A KONSTANST A JOBB OLDALRA,ÉS VÁLTOZTASSUK MEG AZ ELŐJELÉT.
Szóval felkel cserélni a két számot.Itt azt nem értem,hogy MIKOR KELL FELCSERÉLNI AZT A KÉT SZÁMOT?Itt van 2 kép róla! Nagyon megköszönném a segítséget!!!!!!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
algebra, matek, Matematika, egyenlet, egyenletek
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

2
A változókat (pl. x,y,z, ugye ezeket nem ismerjük) azért viszi át a másik oldalra, hogy egy oldalon legyenek a változók, a másik oldalon pedig az ismert számok (konstansok). (Átláthatóbb legyen) -> Mérlegelv
Lásd:
3x -1 = 2x + 3
1x - 1= 3
1x = 4
x = 4

Lépési:
1. A jobb oldalon lévő 2x-et (változót) átvisszük a bal oldalra (mindig ahol kevesebb az x azt visszük át). Ha átviszünk bármit is a másik oldalra, akkor mindenképpen megfog változni az előjel, tehát -> 3x(+2x) -1 = +3 => Így fog kinézni az egyenletünk: 1x-1=+3
2. A bal oldalon lévő -1-et (konstanst) átvisszik a bal oldalra -> 1x=+3(+1) => Így fog kinézni az egyenletünk: 1x=4
3. Megoldás ellenőrzése, mely x=4
Módosítva: 8 éve
0

Ez a PhotoMath nem biztos, hogy jó neked, nem olyan logikával dolgozik, mint amit a suliban tanítanak. Az még nem lenne feltétlenül probléma, de ahogy a program mondja, úgy nem lehet megérteni, ahogy te se értetted meg, miért kell felcserélni valamiket.

Valójában nem átvinni kell, hanem ha pl. ez van:
3x - 1 = 2x + 3
akkor mindkét oldalból vonjunk ki mondjuk 2x-et. Ezzel a mérleg egyensúlyban marad, mert ugyanazokat vonjuk ki mindkét oldalból:
(3x - 2x - 1 = 2x - 2x + 3)
x - 1 = 3
Aztán adjunk mindkét oldalhoz 1-et, ezzel megint egyensúlyban marad a mérleg:
(x - 1 + 1 = 3 + 1)
x = 4

Amiket zárójelben írtam, azokat nem szoktuk leérni, csak fejben elvégezzük a hozzáadást-kivonást.

Ha ezt a "mindkét oldalhoz hozzáadunk ugyanannyit", stb. dolgot már gyakorlotad pár feladaton, akkor saját magad rá fogsz jönni, hogy technikailag lehet úgy is csinálni, ahogy a PhotoMath írja, annak is ugyanaz lesz az eredménye, de szerintem most még jobban jársz, ha nem azt nézed.
1