Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

MATEK 12-szamtani sorozat

Főoldal » Középiskola » Matematika
744
Egy 500 000 Ft összdíjazású versenyen az első 10 helyezettet jutalmazzák. András, aki a 6. helyen végzett, 48 000 Ft-ot kapott. A jutalmak egy számtani sorzatot alkotnak. Hány Ft-ot kapott az első helyezett?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1


I. `S_(10)` = `(a_1+a_(10))*10/2` = `(2a_1+9d)*5` = 500 000

II. `a_6` = `a_1+5d` = 48 000

I. `2a_1+9d=100000`

I. `a_1+4.5d` = 50000

II. `a_1+5d` = 48000

II. - I.: 0,5d = -2000

d = -4000

II. `a_1-5*4000` = 48000

`a_1` = 68000

68 000 Ft-ot kapott az első helyezett.
0